mai 08, 2021

Vrednic de dispreț

 sau „condiția slăbiciunilor sale

Când l-am auzit, m-a cuprins o furie...

M-am simțit mânjită, umilită. 

Doamne, iartă-l!

Că de n-ar fi fost ea, nici el n-ar fi... în stare să o expună  la cea mai grea nedreptate.

Mai presus de orice, numele ei nu se cade să fie atins niciodată, nici cu o vorbă, nici 

cu o umbră de îndoială.

Iar de acum, nu-i rămâne altceva decât să poarte, cu cât mai multă resemnare, 

povara remușcării de a fi pricinuit o asemenea nefericire.

Cine s-o apere, Doamne?

Cine îi va reda libertatea, Doamne? 

Eli Gîlcescu



4 comentarii:

  1. Cristian Tudor Popescu: Blaise Pascal, altfel un mare credincios și, în același timp, una dintre cele mai strălucite inteligențe ale omenirii, matematician, fizician de geniu, dar un mare credincios, vorbea despre persoanele îmbrăcate în astfel de veșminte, fie că sunt preoți, mă rog, episcopi, cardinali, regi, nobili, care poartă veșminte care îi deosebesc de restul muritorilor și apar numai însoțiți de un protocol, de un alai, de un convoi, de tot felul de persoane care le arată în jur, gardă, le arată un mare respect, se uită la ei ca la niște supraoameni, și îmbrăcați așa. Și de aici, spune Blaise Pascal, de aici apare convingerea unor simpli cetățeni că oamenii aceia sunt deosebiți de ei, că au ceva în ei divin, că un rege nu poate fi ca toți ceilalți, că un episcop nu poate fi ca toți ceilalți, trebuie să fie ceva suprauman, divin în el. De ce? Din pricina acestui montaj, acestei scenografii în care evoluează inși ca ăsta.

    Vă spuneam aici, într-o emisiune, vorbeam despre tații care se întristau când li se năștea o fată, de fetele care erau ucise în anumite societăți primitive și feudale, erau ucise pentru că nu erau băieți. V-am vorbit de atitudinea față de femeie și atitudinea acestui ins nu se rezumă la femeie, e vorba și de alți oameni, de pildă de catolici, tot creștini. Sunt 3, 4 lucruri minore care fac diferență între doctrina catolică și cea ortodoxă, sunt creștini. Ce spune insul ăsta: „Să nu calci cumva într-o biserică catolică, că e mare păcat”.

    RăspundețiȘtergere
  2. Povara remușcării

    Pe cine ar fi mânjit
    de n-ar fi fost ea?

    Pe cine ar fi atins
    umbra lui de îndoială și slăbiciune,
    neîmpărțind-o cu nimeni?

    Că de n-ar fi fost,
    Nici păcat n-ar fi

    Eli Gîlcescu, Târgu Jiu, 8.05.21

    RăspundețiȘtergere
  3. Calinic Argeșeanul, arhiepiscopul Argeșului și Muscelului, aduce un omagiu femeii, pe care o numește „înger pe pământ” și „ființă dumnezeiască”. Postarea sa pe Facebook vine după ce recent arhiepiscopul Tomisului, ÎPS Teodosie, a afirmat că „femeia a început păcatul”.
    „Cum să nu rămâi fermecat de aşa curaj, credinţă şi dragoste manifestată pentru Iisus Învăţătorul şi Părintele iubitor? Femeile purtătoare de mir au rămas în istoria lumii ca cele mai curajoase şi devotate fiinţe ca şi mamele noastre, ca şi soţiile devotate chemării speciale şi gospodinele care ţin în mâini şi pe umerele lor destinele omenirii!

    RăspundețiȘtergere
  4. Lucian Mindruta

    E adevarat, femeia a inceput pacatul, cum zice la Cartea Sfanta a lui Teodosie.
    Dar dupa o viata intreaga de experiente, as zice ca stiu de ce:
    Pe barbat nu l-a dus mintea!

    RăspundețiȘtergere