Un ambasador
străin de Brâncuși (facebook)
Cât de aproape i-au fost M. Sadoveanu, Gh. Călinescu, Camil
Petrescu, Geo Bogza, Al. Rosetti, V.Eftimiu, Al. Graur?
Străini de Brâncuși
suntem toți.
Primarul
orașului Târgu Jiu vrea un Consiliu Local fără dobitoci.
Google: Animal domestic (mai ales vită, mai
rar sălbatic), prost, stupid, idiot, creatură, lighioană, necuvântător, dihanie,
om lipsit de inteligență și bun-simț...
Dr. Seuss (Theodor Seuss Geisel), cărți, filme, citate
Una dintre cele mai populare cărți ale colecției semnate de scriitorul
american, „Oh, the Places You’ll Go”, a fost concepută pentru a fi
citită de viitoarele mămici în timpul sarcinii. Această carte este oferită cadou proaspeților absolvenți de liceu sau
facultate, în Statele Unite.
„How the Grinch Stole Christmas “
Regizat de Ron Howard și Brian Grazer, avându-l pe Jim Carrey în rolul principal, filmul este prima poveste în
imagini a lui Dr. Seuss care a fost adaptată într-un film de lung metraj
– o comedie fantastică, scrisă de Jeffrey Price și Peter S. Seaman.
You
know you're in love when you can't fall asleep because reality is finally better than your
dreams.
Știi că ești îndrăgostit când nu poți adormi, deoarece
realitatea este în sfârșit mai bună decât visele tale. (Dr. Seuss)
Don’t cry because it’s over, smile because it happened.
Nu plângeți pentru că s-a terminat, zâmbiți pentru că s-a
întâmplat. (Dr.
Seuss)
The more that you read, the more things you will know. The
more that you learn, the more places you’ll go.
Cu cât vei citi mai mult, cu atât vei ști mai multe
lucruri. Cu cât înveți mai multe, cu atât vei merge în mai multe locuri. (Dr. Seuss)
Only you can control your future.
Numai tu îți poți controla viitorul. (Dr. Seuss)
You’re never too old, too wacky, too wild to pick up a book
and read to a child.
Nu ești niciodată prea bătrân, prea trist, prea sălbatic
pentru a ridica o carte și a citi unui copil. (Dr. Seuss)
Eli
Gîlcescu
Valentine's Day
Cum a furat Grinch Crăciunul (în engleză Dr. Seuss' How the Grinch Stole Christmas) este un film de Crăciun american din 2000.
RăspundețiȘtergereUna dintre cele mai bine vândute cărţi pentru copii din toate timpurile, „Green Eggs and Ham/Ouă verzi cu şuncă”, a fost scrisă de Dr. Seuss în urma unui pariu. Editorul său, Bennett Cerf, a pus pariu cu autorul că nu poate scrie o carte folosind doar 50 de cuvinte. Iată că Dr. Seuss nu numai că a reuşit să scrie o carte, ci și să creeze un bestseller. Şi astăzi, studenţii colegiului Dartmouth obişnuiesc să mănânce la micul dejun ouă verzi cu şuncă, în amintirea lui Dr. Seuss.
RăspundețiȘtergereUnul dintre cei mai populari autori de cărţi pentru copii ai tuturor timpurilor, Dr. Seuss nu a avut niciun copil biologic. Când a fost întrebat cum se face că un scriitor de literatură pentru copii nu are un copil al său, Dr. Seuss a răspuns: „Voi faceţi-i, iar eu o să-i amuz!”. Mai mult decât atât, cea de-a doua sa soţie, Audrey, a făcut o dezvăluire din viaţa scriitorului. (cartea de la ora 5)
RăspundețiȘtergereHorton Hears a Who! (2008)
RăspundețiȘtergereO animatie savuroasa despre eforturile unui elefant pe nume Horton de a-i salva pe locuitorii din Whoville, un oras minuscul, localizat pe un fir de praf. Pentru ca doar el ii poate auzi pe simpaticii locuitori din Whoville, Horton este ridiculizat de toate celelalte animale din jungla. Indrumat insa de crezul sau – “O persoana e o persoana, oricat de mica”, elefantul ne da o frumoasa lectie despre prietenie si egalitate. In plus, animatia ii are in rolurile principale pe Jim Carey si Steve Carell, ceea ce insemna ca ne serveste o portie dubla de umor.
The Lorax
RăspundețiȘtergereDesi este o animatie plina de umor, filmul are un subiect destul de serios, trist si de actualitate – disparitia copacilor din cauza societatii de consum si a dorintei de imbogatire. Intr-o lume tot mai poluata in care exista copii care nu au vazut niciodata un copac, The Lorax este purtatorul de cuvant al copacilor si protectorul de care intreaga lume are mare nevoie, pentru ca vorbeste in numele tuturor copacilor si al naturii, in general.
Am căutat – văzând atâta agitație – să aflu cine este tânăra Irina.
RăspundețiȘtergereȘi tot ce aș spune acum este că un copil care iubește girafele și a compus un cântec numit „Cosmos“ nu poate fi decât un copil bun. Cu siguranță i-ar fi plăcut lui Brâncuși: i-ar fi arătat, ca multor tineri care îi trecuseră pragul odinioară, ce este proporția de aur și ce reprezintă ea, cum trebuie aleasă marmura, cum se numesc uneltele și de ce soclul are, și el, socotelile sale; cum de apar toate din Pământ, iar verticala e mereu susținută de elan; de ce, înainte de a tăia o piatră sau o bucată lemn, trebuie să-i știi pe dinafară esența, să-i respecți realitatea, puterea ei cosmică. Și de ce Muza dormind nu este baroana Frachon, ci conștiința lumii întregi…
Brâncuși nu mai poate primi, cu brațele lui larg deschise, copiii care l-ar vizita în atelier. Dar tânăra Irina are timp să învețe, să afle și să înțeleagă tot ce i-ar povesti Brâncuși când desenează un dreptunghi sau răsucește făcălețul în ceaunul cu mămăligă.
Mihai Șora
15 februarie 2020
Mihai Șora
RăspundețiȘtergere„Pun rămăşag că agitaţii «brâncuşologi» apăruţi peste noapte sunt aceiaşi care, nu de mult, căutau pe ascuns aria cercului. Ce suflet schingiuit trebuie să ai ca să batjocoreşti un copil talentat şi inteligent, scoţând din tastatură, la suprafaţa ecranului tău, frustrări, eşecuri personale, infirmităţi morale… Am spus deja: copilul Irina are timp să înveţe câte în Lună şi în stele despre Brâncuşi: va învăţa din mers, odată cu alţi copii, cu cei care o preţuiesc şi cresc alături de dumneaei. Poate chiar, într-o bună zi, va compune un cântec despre Brâncuşi, despre arta lui, despre zbor sau despre Muza dormind: iar cântecul acela cu siguranţă va fi mai viu şi mai coerent decât nişte exegeze absurde ori insipide. Bună dimineaţa tuturor. Vă doresc o săptămână rodnică“.
„Permiteţi-mi să spun ceva ce poate este prea curajos dar mi-am permis şi îmi doresc, totuşi, şi îmi place mai mult să am interpretarea mea. De ce? Pentru că este a mea, pentru că este rodul imaginaţiei mele, pentru că aşa este stimulată creativitatea. Mă uit la Coloana infinitului, de fapt îmi imaginez că sunt acolo, chiar dedesubtul ei şi îmi lipesc bărbia de fierul rece şi mă uit în sus şi văd o scară, o scară ce urcă pe cer şi îmi imaginez cu mintea mea că această scară este arta, arta care îl ridică pe om la cer, arta care îl înobilează pe om, este manifestarea care îl face om nemuritor. Pentru că viaţa omului este scurtă, omul îşi trăieşte veacul şi moare. Dar arta rămâne. Mă uit la coloană, la mărgelele coloanei ca şi cum m-aş uita la o zare de sub grinda casei străbunicilor mei. Mă uit şi mi se face dor. Mă uit la coloană ca un copil care vede o excrescenţă uriaşă a pământului, mă uit şi mă înfior. Mă uit la Coloană şi mi se face dor să cânt. Iertaţi-mă, am emoţii mari”.
RăspundețiȘtergereIrina Rimes