ianuarie 28, 2024

Câteodată

îmi spun povestea noastră

altfel de cum o știu,

din alte locuri, mai aproape de Dumnezeu,

ca din lăuntrul Lui. 

 

Nu e o metaforă, e doar un joc despre tăcere,

tot mai multă tăcere,

de departe,

tot mai departe,

cântecul balenei albastre.

 

O combinație de sunete, emoții.


Atunci când se oprește din cântat,

cânt eu.

 

Eli Gîlcescu

Martie 2019

ianuarie 27, 2024

Cum de-am ajuns aici

Pentru a nu știu câta oară

 

... mă înnourasem într-o Joi Mari, fără să știu că mă aflam în adevăratul iad al durerii. Printre cei înglodați în josnice și animalice purtări, atât de înapoi am ajuns în locul unde nu dai nici de-o mână caldă să-ți așeze în palmă un „înger“ mic, mic de tot, să-ți poți închipui fericirea și să aștepți minunea.

Iar sala devenea neîncăpătoare. Durere lângă durere.

Am văzut cât de înapoi am ajuns, cum toate reumatismele ar putea fi puse pe seama indolenței, neîndurării, afuriseniei.

Părea o glumă, dar m-a cuprins mila de necazul lui.

La 22 ani, cu doi copii, a devenit o ruină. Au început să-l lase picioarele. Silit să accepte tratament pe propria răspundere. Dar, vai! Stătea și mai rău cu iscălitura.

Atât a învățat în școala europeană, într-o altfel de democrație în care mizeria ajunge până în oase, până în ghiozdane: democrația pe linie de plutire și linie în loc de democrație.

Eli Gîlcescu

ianuarie 25, 2024

Simfonie de... voci

(poezia în canon)

Ne mor culorile din oameni;

se frâng, se strâng în toamne,



se frâng în tonuri delicate,

în verde pal și fructe coapte



tonurile inspirate 

trezesc în zori fructe răscoapte


ce gâdilă plăcut gândul ascuns

al unei veri toride ce s-a dus!



Gând ascuns, gând deocheat

moțăie desperecheat.



Desperecheat, 

dar legat

din doi în doi

la carul cu patru boi,

ca să nu se prindă

de cuiul de la grindă!


Mor culorile din oameni, Doamne,

precum măceșele în crâng

plâng, se strâng, se zbat în toamne,

și mai înspre iarnă, iar se frâng 


Eli Gîlcescu, Grigore Tunsanu, Maria Odorescu, Ion Pinta


Cuvintele

De la soare au riduri

Cărunțit-au oare?


O clipă m-au zărit
pe o margine de vis

au rătăcit
un compromis


pe-un ram înfierbântat
s-au sărutat


Eli Gîlcescu

ianuarie 23, 2024

O dorință, un vis, o chemare


Note de autor sau o cale de îndreptare și lumină
pentru toată lumea, un jurnal de călătorie. De la primii cititori (prieteni de acasă), și eu, pregătită pentru această călătorie, într-o zi, neomisă din calendare pe aici, de 13 ianuarie – zi norocoasă – în compania autorului Dan Pally (calde felicitări!).

Sub presiunea îndoielii și a introspecției personale, o experiență profundă și memorabilă, un ghid al emoțiilor în „Miracole pe Camino Portughez”, Editura MyBestseller 2023.

Cartea începe cu un citat. Cum se termină? Deocamdată, Camino mă așteaptă. Cu acest gând de bucurie, mulțumesc pentru invitație și provocare.

O experiență profundă și memorabilă: citesc, scriu pentru a înțelege cum poți parcurge o lume de unul singur.

Atunci când te-a invitat autorul, nu poți să refuzi. Lași totul de-o parte, și te pregătești.

Ce faci dacă nu poți trăi altfel, ce faci când autorul a pornit la drum sub presiunea îndoielii și a introspecției personale.

Te întrebi „cum ar fi dacă”. Și tot gândindu-mă la „ce ar fi dacă”, era ca și cum aș fi trecut prin acele locuri. Un loc tăinuit, la adăpost de restul lumii, un loc încălzit de soare și de frumusețea ciudată a viselor mele.


Unii oameni cred că, dacă călătoresc cât mai departe, le sunt iertate păcatele, și cu cât e mai greu drumul, cu atât mai repede se vor curăța de ele.

Am călătorit în multe locuri, departe de țară, de la Banias până la Aleph și Palmira, în marele bazar din Istanbul și la Biserica Sfânta Sofia (Sfânta înțelepciune), una dintre cele mai mari și mai impresionante clădiri din lume. Am văzut cum se schimbă oamenii și anotimpurile, am văzut locuri unde timpul parcă era în nemișcare.

Până când aici a început totul! Da, nici n-ai putea înțelege, nici semnele când am început să visez... locuri. Despre ele, într-un alt episod.

 

Eli Gîlcescu

Ianuarie 2024, Burlington


ianuarie 16, 2024

Revelația 77

 Contemplând lucid și disperat o urare

sau

revelația 43/ 34 – vremuri reci


N-am crezut că o vei întoarce 

dinaintea nașterii mele încolțindu-i

din toate părțile și mai mult de-atât

de parcă ar fi și n-ar fi între dimineți iarna

 

uneori îi simt sau poate că nu

vioiciunea defel indecentă


Eli Gîlcescu

© copyright 2024

ianuarie 08, 2024

Am trecut pe lângă duminica de ieri

... adulmecând urmele

puțin câte puțin

 

sfânta grijanie

mai îngăduitoare dinspre dimineți

aripă de libelulă

ca și cum lumina lunii e în ea


Eli Gîlcescu

Burlington, 8.01.2o24


ianuarie 05, 2024

Câtă vreme alt bărăgan

 morții ne întorc pâinea

de parastas –

ceas rău

guri de canal

între muguri vii

clocot

de atâta dispreț

și rușini

de minciuni și hoții

am obosit să tot las

să tot iert

am obosit


Eli Gîlcescu

ianuarie 01, 2024

Mai ții minte?

Clase cu calorifere improvizate, și când ajungeam la tine, în mijlocul camerei ardeam o lampă cu gaz. Și ne încălzeam. Mă sâcâie și acum amintirea acelor vremi. Mă sâcâie pentru că tremuram de frig alături de copii. Chiar și în întunericul de acasă. Și asta ne unea. Și ne întărea. Pentru că Dumnezeu ne-a dat putere pentru lucrarea noastră. Pentru ceasul nostru. Și cât de frumos să biruiești cu dragoste în toate.

Atunci, Crăciunul era și Crăciunul tău. Unii își doreau o mașină, sau o casă, poate un copil. Câte nu-ți poți dori în ziua de Crăciun! Te gândeai numai la ziua de mâine. Ce dezamăgiri vor veni? Și cum le vei rezista?

Mulți ani m-am învârtit în jurul tău, fără să simt diferența dintre noi. Uneori plângeai de durere și umilință. Te vedeam, te auzeam tot mai des.

Aveai ceva din răbdarea lui Iov. „De aceea nu este răsplătit numai cel care face binele, ci și cel care îndură cu răbdare răul.“

Când te priveam, cum să nu fiu curioasă, să știu ce se întâmplă.

Erai la mâna „lor“ în fiecare vară-toamnă. Cu „îngăduință“, îți ofereau un statut fragil, pentru că erai mai ușor de condus.

Puține sunt întâmplările care m-au marcat. Puțini și oamenii. Nu știu dacă sunt îndreptățită să vorbesc despre noi, dar știu că atunci eram hotărâtă să risc, să joc tare, să câștig alături de tine. Cu ultima rămășiță de speranță, de muncă, de pasiune.

Uneori mai tânjește inima după un astfel de gest. Mai ales când întâlnesc tineri care nu știu să scrie. E inadmisibil. Să lași în nesiguranța și întuneric școala. E ca și cum te-ai despărți de o lume în care n-ai întâlnit pe nimeni, în care nimeni nu ți-a spus nimic.

 

Eli Gîlcescu


Pentru mine nimic, pentru tine totul

 Iar scriu. Inspirată de eseul semnat de Andrei Pleșu în Dilema Veche, „Cum am trăit revoluția“ – memorialistică (3), 9-15 ianuarie 2020 , dar și de prima lună plină din acest an.

Amintiri sunt multe. Nu pot să le pun într-o ordine. Știu că mi-am căutat elevii. Împreună cu Otilia Georgescu, ne-am strecurat printre cei care patrulau (echipați cu arme) intersecțiile, verificau mașinile.... Traseul era piața 1 Mai – cartierul Băneasa. Auzisem că forțe patriotice au intrat în apartamente și au făcut ordine și curățenie. Tot în numele armatei, au intrat peste bătrâni și au luat ce se putea lua. Mă mir că nu i-au scos în stradă să-i execute ca teroriști. Era greu să afli câte ceva despre prieteni, părinți, elevi. „Concluzia (tristă, totuși) este că românii n-au participat la evenimentele din decembrie 89 ca eroi, ca voci ale nemulțumirii generale, ci ca fraieri manipulați... o generală confuzie.

Scriu ca să nu uiți. Noi am început să ne opunem fățiș. La alegerile de partid am avut alte propuneri decât cele validate. Ana Cazacu, cea care răspundea de școala noastră, a trebuit să accepte propunerile. Da, da. Și tot noi am fost primii care am rupt legătura cu PCR. Ne-am dezis de calitatea de membru de partid.

Așa începea povestea noastră. O poveste adevărată din care am făcut și eu parte. Pentru că Dumnezeu așa a vrut. Să ne întâlnim, s-o înfăptuim, să rămână în inimile noastre și să ne amintim, din când în când, povestea. O lecție, sau marea lecție de curaj, mai ușor de înțeles, pentru cei ce vin. Cu fiecare filă, în logica și cu sensul ei, de prea mult timp. Cu Dumnezeu alături, ascultându-ne între două toamne, de ieri, de mâine.  Și uite trecutul, tot mai aproape. Ne-a câștigat și l-am câștigat. Iar noi, fără vreun titlu de glorie sau de revoluționar. Unii, da. L-au luat. Și mă cutremură gestul lor. (Ne)meritat?!

Pentru noi totul, mai ales atunci când am câștigat cursa. Și încă ceva. Am câștigat și amintirile, acum, tot prin noi, prin puterea noastră.

Eli Gîlcescu

77/55

 

Coca Vulpe 

Nu pot să cred, că uităm de această dată importantă – 1 Ianuarie, zi a începutului Noului An, zi în care s-a născut OMUL INIȚIATIVELOR în viața dascălilor din întreaga țară!

Dumnezeu m-a adus în școala în care Ely Gîlcescu era un dascăl cu renume. Câte calități am putut descoperi în această făptură? Inteligența, spontaneitatea, corectitudinea, iubirea pentru copii și colegi, respectul pentru om, loialitatea, dăruirea de sine... o chintesență prin care încerc să definesc profesorul aflat în apogeul meseriei.

Lecțiile dnei erau, fiecare dintre ele, indiferent de disciplina, modele pentru toți cei ce doreau să învețe sau să se perfecționeze în profesie. Orele de muzică deveneau altare în care vioara magică făcea să tresalte micile inimioare ale elevilor dnei Ely, iubita și respectabila mea prietenă.

Punctul culminant al definirii personalității sale a fost momentul revoltei profesorilor din școala noastră și apoi, din întreaga țară, când Ely, în fruntea protestatarilor, a transformat Școala Nr. 7 în spațiul care urma să adune forțele pentru obținerea titularizării profesorilor din țara întreagă. Așa a fost Ely. Cu forța verbului, cu inteligența-i sclipitoare a reușit să obțină pâinea meritată de toți suplinitorii țării.

Apoi parcursul ei a condus-o către funcții binemeritate în învățământul românesc.

In perioada concediului final, Ely s-a dedicat scrisului, exprimându-și fenomenal trăirile.

Mi-am permis o scurtă retrospectivă asupra unei vieți complexe, înainte de a-i adresa prețioasei noastre colege, tradiționalul „La mulți ani”, odată cu urările mele de sănătate, de belșug, de succese, de mulțumire pentru ce a reprezentat pentru școală și profesorii țării!

Te iubesc, te respect și te admir, draga mea, Ely, și te rog să mă ierți, dacă nu am reușit să-ți conturez portretul tău onorabil!

Reține: tu ești omul pâinii pentru mulți dintre cei „ținuți” suplinitori în mod intenționat!